A A A K K K
для людей із порушенням зору
Новобасанська громада
Чернігівська область, Ніжинський район

ПІДТРИМКА ФЕРМЕРІВ, КООПЕРАТИВІВ І ДОРАДЧИХ СЛУЖБ

Дата: 22.06.2020 15:57
Кількість переглядів: 260

 

ПІДТРИМКА ФЕРМЕРІВ, КООПЕРАТИВІВ І ДОРАДЧИХ СЛУЖБ

 

 

Чим регулюється?

Постанова Кабінету Міністрів України «Про затвердження Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для надання фінансової підтримки розвитку фермерських господарств» від 07 лютого 2018 року №106 (далі - Порядок) зі змінами внесеними Постановою КМУ від 03.06.2020 № 447.

 

     

 

 

 

 

 

 

 

 

Фінансова підтримка надається:

1) фермерському господарству, яке має чистий дохід (виручку) від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) за останній рік до 20 000 000 гривень, у власності та/або користуванні якого перебувають землі сільськогосподарського призначення; зареєстрованому в поточному році фермерському господарству, у власності та/або користуванні якого перебувають землі сільськогосподарського призначення, незалежно від обсягу чистого доходу (виручки);

2) сільськогосподарському обслуговуючому кооперативу до складу якого входять одне і більше фермерських господарств, які відповідають вимогам, зазначеним в підпункті 1 цього пункту, а інші - фізичні особи, у власності та/або користуванні кожної з яких перебувають землі сільськогосподарського призначення або тварини, ідентифіковані та зареєстровані відповідно до законодавства.

 

Фінансова підтримка не надається одержувачам:

  • стосовно яких порушено справу про банкрутство;
  • яких в установленому порядку визнано банкрутами;
  • які перебувають на стадії ліквідації;
  • які мають заборгованість з платежів, контроль за справлянням  яких покладено на контролюючі органи, а також за регіональними та місцевими програмами, Укрдержфондом;
  • які не провадили господарську діяльність протягом трьох попередніх років (крім новостворених);
  • щодо яких виявлено факти незаконного одержання та/або нецільового використання бюджетних коштів.

Фінансова підтримка надається одержувачам за такими напрямами:

  • часткова компенсація вартості насіння сільськогосподарських рослин вітчизняного виробництва, закупленого у фізичних осіб - підприємців та юридичних осіб, які здійснюють виробництво та/або його реалізацію;
  • часткова компенсація витрат, пов’язаних з наданими сільськогосподарськими дорадчими послугами;
  • фінансова підтримка сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів;
  • часткова компенсація вартості придбаної сільськогосподарської техніки та обладнання вітчизняного виробництва;
  • бюджетна субсидія на одиницю оброблюваних угідь (1 гектар) – новоствореним фермерським господарствам;
  • бюджетна субсидія на одиницю оброблюваних угідь (1 гектар) для фермерських господарств (крім новостворених);
  • здешевлення кредитів;
  • спеціальна бюджетна дотація за утримання корів молочного напряму продуктивності фермерському господарству, у власності якого перебуває від п’яти корів, ідентифікованих та зареєстрованих відповідно до законодавства.

 

Фінансова підтримка сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів надається кооперативам, для придбання вітчизняного обладнання для виробництва, збирання, зберігання, переробки, визначення якості, сортування та фасування сільськогосподарської продукції та техніки для її транспортування.

Фінансова підтримка надається кооперативам шляхом компенсації 70 відсотків вартості техніки та обладнання без урахування сум податку на додану вартість, але не більш як
3 000 000 гривень на один кооператив, за умови попередньої оплати кооперативом 100 відсотків вартості і податку на додану вартість за придбані та одержані у поточному році техніку та обладнання,  а також у разі залучення кооперативом банківського кредиту на строк до одного року в уповноваженому банку у національній валюті під заставу техніки та обладнання, що придбавається, на умовах попередньої оплати кооперативом 30 відсотків її вартості і податку на додану вартість.

Кооператив може скористатись фінансовою підтримкою протягом бюджетного року кілька разів на загальну суму яка не перевищує суму, визначену абзацом другим цього пункту.

 

Часткова компенсація вартості придбаної сільськогосподарської техніки та обладнання вітчизняного виробництва надається фермерським господарствам на безповоротній основі у розмірі 40 відсотків вартості придбаної техніки та обладнання без урахування податку на додану вартість, зазначеної в акті приймання-передачі та інших документах, що підтверджують оплату через уповноважений банк згідно з Порядком використання коштів, передбачених у державному бюджеті для часткової компенсації вартості сільськогосподарської техніки та обладнання вітчизняного виробництва, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 1 березня 2017 р. № 130.

 

Здешевлення кредитів здійснюється шляхом надання часткової компенсації відсоткової ставки за залученими у національній валюті кредитами, наданими уповноваженим банком.

Компенсація надається одержувачам за нараховані і сплачені у поточному році (включаючи нараховані за грудень попереднього бюджетного року) відсотки за користування кредитами (непоновлювальними) у розмірі 1,5 облікової ставки Національного банку, що діє на дату нарахування відсотків, але не вище розміру, передбаченого кредитним договором, зменшеним на 1 відсотковий пункт.

Компенсації підлягають відсоткові ставки за кредитом:

  • залученим до одного року, обсяг якого не перевищує 500 000 гривень, для покриття виробничих витрат;
  • залученим до трьох років, обсяг якого не перевищує 9 000 000 гривень, для придбання основних засобів сільськогосподарського виробництва, здійснення витрат, пов’язаних з будівництвом і реконструкцією виробничих об’єктів сільськогосподарського призначення.

Одержувач може скористатися компенсацією не більш як за одним короткостроковим та/або одним середньостроковим кредитом.

 

Новоствореним фермерським господарствам у період їх становлення (перші три роки після його створення) виділяється бюджетна субсидія на одиницю оброблюваних угідь (1 гектар) один раз виключно для провадження сільськогосподарської діяльності у розмірі 3 000 гривень на 1 гектар, але не більше 60 000 гривень на одне фермерське господарство.

Бюджетна субсидія на одиницю оброблюваних угідь (1 гектар) не надається фермерським господарствам, які мають прострочену заборгованість перед Укрдержфондом та його регіональними відділеннями за бюджетною програмою “Надання кредитів фермерським господарствам”.

 

Фермерським господарствам, зазначеним у пункті 3 Порядку (крім новостворених), надається бюджетна субсидія на одиницю оброблюваних угідь (1 гектар) у розмірі 12 000 гривень з розрахунку на одного члена фермерського господарства, який є членом фермерського господарства на момент подання заявки для отримання бюджетної субсидії на одиницю оброблюваних угідь (1 гектар).

Максимальний розмір бюджетної субсидії на одне фермерське господарство не може перевищувати 40 000 гривень.

Фермерському господарству, зазначеному у пункті 3 Порядку, голова якого на момент подання заявки має вік до 35 років, бюджетна субсидія на одиницю оброблюваних угідь (1 гектар) надається у максимальному розмірі.

Бюджетна субсидія на одиницю оброблюваних угідь (1 гектар) не надається фермерським господарствам, які мають прострочену заборгованість перед Укрдержфондом та його регіональними відділеннями за бюджетною програмою “Надання кредитів фермерським господарствам”.

 

Спеціальна бюджетна дотація за утримання корів молочного напряму продуктивності надається на безповоротній основі фермерському господарству у власності якого перебуває від п’яти корів ідентифікованих та зареєстрованих відповідно до законодавства за кожну наявну станом на 1 липня поточного року корову в розмірі 5 000 гривень але не більше 250 000 гривень.

 

Часткова компенсація витрат, пов’язаних з наданими сільськогосподарськими дорадчими послугами (у розмірі 90 відсотків вартості, але не більше ніж 10 000 гривень), надається на умовах та в порядку, визначеному Мінекономіки.

 

 

До відома! Одержувач може скористатися фінансовою підтримкою за напрямами, визначеними абзацами другим, третім, п’ятим – дев’ятим  пункту 5 цього Порядку, не більше одного разу протягом бюджетного року. Перерахунок сум фінансової підтримки, що надається одержувачам, які включені до реєстрів, сформованих відповідно до цього Порядку, не здійснюється.

 

Важливо! За напрямами: часткова компенсація вартості насіння, часткова компенсація вартості придбаної сільськогосподарської техніки та обладнання вітчизняного виробництва, здешевлення кредитів, бюджетна субсидія на одиницю оброблюваних угідь (1 гектар) для фермерських господарств (крім новостворених) у 2020 році виплачується лише фінансова підтримка, не виплачена  одержувачам у 2019 році з незалежних від них причин, у разі повторного подання ними до 1 вересня документів згідно з вимогами пунктів 7, 10, 11, 11-2 Порядку.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь