A A A K K K
для людей із порушенням зору
Новобасанська громада
Чернігівська область, Ніжинський район

Подумайте, перш ніж палити сміття!

Дата: 09.04.2021 12:26
Кількість переглядів: 252

     

   Весняне прибирання території - річ корисна і необхідна. Але куди ж ми діваємо сміття? Та просто вже звикли спалювати. Позгрібаємо ретельно, позмітаємо - і гори воно все синім полум’ям. А чи задумувався хто з паліїв про небезпеку від згорання органічного та антропогенного сміття? Навряд. Адже з настанням весняно - осіннього прибирання над нашими  селами стоїть густий нестерпний ядучий дим.

       Екологи попереджають про небезпеку спалювання сміття, що складається з минулорічних рослинних залишків і одноразової упаковки. Дим містить всі ті отрути, що ввібрала в себе міська трава та листя протягом літа, в т.ч. сполуки ртуті, свинцю та інших важких металів. Потрапляння пластикового сміття у багаття робить дим особливо токсичним. Справа в тому, що температура вогнища недостатньо для повного згорання, навіть суто вуглеводних пластиків (одноразовий посуд, упаковка, пакети).

      Гума, згораючи у вогні, утворює канцерогенну сажу та оксид сірки, які викликають респіраторні захворювання. При горіння нейлону, поролону, багатьох синтетичних тканин і покриттів, поліуретанової набивки меблів виділяються ціаніди. А обрізки лінолеуму, кришки від ПЕТ пляшок, шкірозамінник, клейонка, ізоляція кабелю, іграшки, старі фломастери при згоранні утворюють не менш ніж 75 токсичних речовин. І серед них найбільш еконебезпечні - діоксани, які не тільки викликають захворювання на рак , але й впливають на спадковість.

     Уламки старих дерев’яних будівель можуть бути просочені консервантами, пофарбовані олійними фарбами, що містять свинець.

      Органічне сміття – листя та бадилля - краще не спалювати, а закомпостувати, зробивши землю більш родючою, а все, що непридатне до вжитку в обійсті віднести на пункт збору твердих побутових відходів або до сміттєзбиральної машини. Дотримання цих простих вимог позитивно вплине на стан довкілля, а головне - не нашкодить здоров’ю людей.

    Під час сезонного спалювання листя  і городніх решток суттєво загострюються серцеві недуги та хвороби дихальних шляхів.

    В черговий раз нагадуємо, що самовільне спалювання листя є порушенням ст. 27 Закону України « Про рослинний світ»  та карається штрафом.

    Тож кожен із нас, мешканців громади може допомогти собі та іншим зберегти здоров’я і не нанести шкоди довкіллю.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь